Notatki prasowe

• 28 sierpnia: Wycofanie z produkcji odkurzaczy 900 Wat i więcej

Notatka prasowa 28.08.2017: Wycofanie z produkcji odkurzaczy 900 Wat i więcej

Rozwijamy skuteczność - dbamy o ziemię - infografika

• 13 czerwca 2017: Parlament UE poparł kompromis ws. nowych etykiet energetycznych.

Notatka prasowa 13.06.2017: Parlament UE poparł nowe etykiety energetyczne. Branża AGD wskazuje na wyzwania w implementacji przepisów

• 24 stycznia 2017: Rynek i przemysł AGD w Europie i w Polsce

Konferencja prasowa 24.01.2017r. "Branża AGD w Polsce i Europie. Podsumowanie 2016"

Materiały do pobrania:

1. NOTATKA PRASOWA: Branża AGD w Polsce i Europie. Podsumowanie 2016
  2. INFOGRAFIKA: AGD w Europie
  3. INFOGRAFIKA: AGD w Polsce
  4. RAPORT AGD w EUROPIE
  5. PREZENTACJA CECED Polska: Branża AGD w Polsce i Europie. Podsumowanie 2016
  6. ZDJĘCIA z Konferencji prasowej
  7. ZDJĘCIE: Wojciech Konecki, Dyrektor Generalny CECED Polska

CECED Polska[1] podczas konferencji prasowej PAP w dniu 24 stycznia zaprezentował raport CECED Europe o wkładzie branży AGD w gospodarkę europejską oraz podsumowanie wyników rynku i przemysłu AGD w Polsce za 2016.

AGD to nie tylko urządzenia dla gospodarstw domowych, to także istotny przemysł, który wpływa na rozwój gospodarczy Europy. Cała branża systematycznie wspiera gospodarkę i zatrudnienie, dostarczając innowacyjne i jeszcze bardziej wydajne urządzenia.

Przemysł AGD w Europie to ponad 3 tys. firm, które bezpośrednio oraz pośrednio zatrudniają blisko 1 mln osób w całej Europie. Roczne przychody sektora sięgają prawie 44 mld EUR rocznie. Producenci sprzętu dla gospodarstw domowych składają co roku pond 11 tys. wniosków patentowych, a ich inwestycje w R&D za rok 2014 to aż 1,4 mld EUR – wyliczał Radosław Maj, koordynator projektów w CECED Polska, prezentując raport o AGD w Europie.

Europejski sektor AGD to także kluczowy gracz w wymianie handlowej, a sam rynek w Europie jest drugim pod względem sprzedanych sztuk na świecie.

Za nowoczesnym i wydajnym sprzętem w naszych domach stoi poważna branża, która także w Polsce przykłada się do rozwoju gospodarki oraz zrównoważonego modelu konsumpcji w gospodarstwach domowych. Łączne inwestycje przemysłu wyniosły ponad 12 mld zł, z czego ponad 800 mln tylko w 2016 roku – mówił Wojciech Konecki, Dyrektor Generalny CECED Polska, prezentując podsumowanie sektora AGD w Polsce.

Produkcja AGD w roku 2016 wzrosła o 2%, do 22,1 mln szt. Największą grupą produktową pozostawały pralki. Najdynamiczniej wzrastała zaś produkcja zmywarek, aż o 9%. Łączna wartość produkcji dużego AGD to ok. 16,8 mld zł.

Blisko 50% eksportu AGD w 2016 trafiło na 3 największe rynki zbytu, do Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Francji. Wielkość wywiezionego sprzętu była tylko o 0,3% większa niż w roku 2015. Wartość eksportu w złotówkach wzrosła o 6%.

Sam rynek AGD w Polsce ma za sobą dobry rok. Sprzedaż wzrosła ilościowo o 4%. Największą grupą pod względem wartości jest sprzęt do gotowania – ponad 30% dużego AGD (kuchnie, piekarniki, płyty, okapy). Systematycznie rośnie udział sprzętu do zabudowy, który w ciągu ostatnich 10-ciu lat wzrósł z 22% do 35%.

Przemysł AGD w Europie:

• tworzy stabilne miejsca pracy (zatrudnia ponad 200 tys. osób i pośrednio wpływa na kolejne 800 tys. miejsc pracy, to 3% zatrudnienia w przemyśle UE).
  • generuje stabilny wzrost (przychód 43 mld EUR rocznie)
  • dostarcza inteligentnych rozwiązań (ponad 10 tys. wniosków patentowych rocznie)
  • oszczędza energię i zasoby naturalne (najnowszy sprzęt pozwala zaoszczędzić nawet 70% więcej prądu i wody w porównaniu do urządzeń z lat-90tych)

Przemysł AGD w Polsce:

• zatrudnia 25 tys. osób bezpośrednio, ok 50 tys. os. pośrednio
  • zainwestował ponad 12 mld w tworzenie i rozwój fabryk
  • zainwestował pond 400 mln zł w budowanie systemu gospodarowania elektroodpadami
  • 22,1 mln wyprodukowanego dużego AGD o wartości ok. 16,8 mld zł (największa grupa to pralki, 30%)
  • 19,2 mln szt. trafiło na eksport, ok. 87% produkcji. Wartość eksportu to ponad 15 mld zł
  • prawie 50% eksportu dużego AGD trafia do 3 krajów: Niemcy (24%), Francja i Wielka Brytania

Rynek AGD 2016 w liczbach:

• prawie 10 mld zł brutto wydali konsumenci na AGD w Polsce
  • rynek dużego AGD wzrósł 4% ilościowo i 6% wartościowo
  • rynek małego AGD wzrósł 3,5% ilościowo i 14% wartościowo

Materiały do pobrania na http://cecedpolska.pl/pl/dla-mediow/notatki-prasowe.html

Więcej informacji:

Radosław Maj, Koordynator Projektów

Tel. 22 668 84 95 / 501 233 611

Email. radoslaw.maj@cecedpolska.pl

www.cecedpolska.pl

@CECEDPolska

[1] Związek pracodawców AGD - CECED Polska, powołany został do życia w 2003 roku i pełni funkcję jedynej reprezentacji branży producentów sprzętu AGD w Polsce. Naszymi członkami jest 26 firm: Amica, Ariston, Atlantic, Beko, Biazet, Bosch/Zelmer, Candy, Ciarko, Daikin,

De’ Longhi, Electrolux, Franke, Gorenje, Indesit, Kärcher, Miele, MPM, Panasonic, Philips, SEB Group, Samsung, Smeg, Teka, Vestel, Vorwerk, Whirlpool.

Związek jest członkiem CECED Europe, Pracodawcy RP oraz KIG.